top of page
ORÍGENS

ELS ORÍGENS

 

A ran d’una complanta redactada en forma de “carta al reis”, els joves de Sant Llorenç d’Hortons es queixaven de la falta d’iniciatives adreçades al jovent del poble. En una reunió convocada al gener de 1990 pel tinent d’alcalde Rafel Capdevila, Ramon Moix va presentar un projecte de festa popular amb elements festius d’arrel tradicional amb foc, música, bestiari, etc., amb dos objectius. El primer era organitzar tallers per a els joves, dirigits per tècnics específics per al disseny i realització dels diversos elements del projecte: personatges, bestiari, música, etc.

 

El segon objectiu era incorporar aquesta festa popular al actes de Festa Major en forma d’espectacle de carrer oberta a la participació de tot el poble. La iniciativa va rebre el suport dels joves i també de persones de diverses edats. La festa va començar de manera embrionària amb pocs personatges i elements, tanmateix, a través dels anys, s’hi han anat incorporant nous balls, i noves escenes, amb la participació de vàries generacions. 

La posició geogràfica de Sant Llorenç d’Hortons, un poble d’arrels pageses i vitivinícola, fronterer amb les comarques més industrialitzades i urbanitzades de la gran metròpolis de Barcelona, i concernit pels problemes mediambientals, de model territorial, i sostenibilitat, va ser la causa que el Terrazel fos una espectacle sobre la defensa del medi ambient i del paisatge i la habitabilitat del món.

ORIGEN TZ 9.jpeg
ORIGEN TZ 13.jpeg

Un dels objectius fonamentals del Terrazel ha estat generar un àmbit d’activitats obertes a tothom que volgués implicar-se en el projecte, de manera especial els joves. El resultat ha estat els diversos tallers del Terrazel, o simplement el “taller”, nom amb el qual també es denomina l’espai físic que l’Ajuntament va dedicar a la realització de les activitats. Durant els primers anys, el Terrazel va ocupar l’espai annex al cafè de la Societat Cultural Hortoneneca, que actualment ocupa el Casal d’Avis. A partir de 1996, l’Ajuntament cedí l’edifici de l’antic Sindicat Agrari, al carrer Major 45. Entre els anys 1990-2000, la seva activitat principal va ser el disseny i construcció successiva dels personatges del Terrazel. Moltes persones hi van participat sota la direcció artística i tècnica del vilafranquí Amadeu Ferré i Mas. Altres activitats del Taller han estat el disseny de ginys pirotècnics i la confecció de tot l’elaborat vestuari dels personatges del Terrazel.

Un altre àmbit d’activitats, l’anomenat Taller de músics del Terrazel, ha estat la composició de temes musicals per als balls o l’espectacle, destacant els del cantautor Patón Soler, primer director del taller musical, i el treball amb instruments musicals d’arrel tradicional, especialment la gralla, el tabal i l’acordió diatònic. L’aprenentatge i assaig de les diverses seccions de músics, i també el continu manteniment i reforma dels elements i personatges de l’espectacle, continuen sent l’activitat principal del Taller.

ORIGENS (2).jpeg
ORIGEN TZ 10.jpeg
bottom of page