top of page

El Terrazel és una festa popular d’arrel tradicional que inclou un espectacle de carrer dramatitzat, el tema del qual és una crítica al perill que representa la contínua pressió humana sobre el medi ambient. Constitueix un dels actes centrals de la Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Se celebra el dia 10 d’agost, festivitat de Sant Llorenç i patró del poble.

Tots els actes es duen a terme el dia 10 d'agost en diferents ubicacions de Sant Llorenç d'Hortons: Els balls dels Entremesos, a la sortida d'ofici religiós (migdia) i davant l'Ajuntament (nit), el Carrer de Foc, al carrer Major i l'Espectacle, l'acte central de la festa del Terrazel, a la plaça del Terrazel.

 

Balls dels Entremesos

 

Al migdia tenen lloc els balls dels Entremesos, on la parella de gegants, el Rei Sol i la Mare Terra, els Nans i els Follets, acompanyats dels musics del Terrazel, ballen a la sortida de l’ofici religiós, en honor a Sant Llorenç, diaca i màrtir, patró del poble. Tots els Balls surten a fer la seva dansa pròpia. Quan acaba aquesta ronda, s’inicia un breu cercavila fins davant de l'Ajuntament per donar pas al tradicional vermut de Festa Major.

A les 11 del vespre, tornen a tenir lloc els balls dels Entremesos. Quan acaben, tota la vila es torna a les fosques per donar pas al Carrer de Foc. 

 

Carrer de Foc

 

Després d’un toc de tabals, s'inicia al carrer Major el previ de l’espectacle i s’encenen sortidors, cascades de foc i traques. D’entre el fum comencen a aparèixer els Llefres i el Llambrants que formen enfrontats a banda i banda del carrer, mentre tots els elements dels Entremesos, amb públic, enfila carrer amunt, entre el fum de la pólvora, per accedir a la plaça del Terrazel i donar pas a l'espectacle.

 

L'espectacle

 

L’espectacle apareix l’any 1990, i és fruit de la iniciativa popular i té el suport municipal. La creació de personatges, bestiari, coreografies, músiques i altres elements, ha estat fruit del treball voluntari de moltes persones del poble, la majoria joves, sota la direcció de diferents tècnics en les diverses àrees implicades (plàstica, musical, coreogràfica, pirotècnica, etc.). El resultat és un espectacle sorprenent, per a tots els públics, d’una gran força expressiva, ple de foc, color, música, dansa i quelcom de màgic. La seva posada en escena corre a càrrec de més d’un centenar de persones.

 

La primera part representa la manifestació de la natura i cosmos i els astres, l’aparició de la vida terrestre i de la humanitat. La representació pren la forma d’una suite teatral basada en l’ordre dels balls dels Entremesos i la seva música tradicional. De la Mare Terra, apareix Gaia, el personatge que representa l’esperit de la Terra. Durant la seva dansa ens mostra els seu talismà, un cargol de mar, símbol del seu poder vivificador.

En les següents escenes, la humanitat primigènia apareix, intel·ligent i, ensems, conflictiva, com mostren els seus bastons. Són els Arcans. La seguiran les Al·legories del Paisatge, és a dir, les cases, els conreus, en definitiva, les primeres petges humanes sobre la natura.

La segona part s’inicia amb la irrupció del Buscarrons, aquest cínic personatge que, després del seu discurs satíric provoca el desastre: un incendi. La seva irresponsabilitat desferma totes les forces del mal una darrera l’altra. L’equilibri entre l’home i la natura és trenca amb la irrupció dels Llefres, encapçalats pel seu líder, el Llefrot, el monstre Malaganya i el temible drac Llengot. Tothom fuig, tot desapareix, i els malvats s’abraonen sobre Gaia i s’apropien del seu talismà.

Davant del domini dels personatges malèvols, el Buscarrons, penedit, dóna un cop de mà a Gaia i fa que es pugui escapolir dels seus captors. Gaia recupera el talismà i crida a les forces amigues. Les forces de la natura, encarnades en l’Unicorn d’una primera tacada no basten; caldrà que un lluminós exèrcit, els Llambrants, encapçalats pel seu líder, el Gran Llambrant, disciplinats però al límit de les seves forces, aconsegueixin la victòria. Vençut el mal, tots els personatges retornen a l’escena final, en una apoteosi entorn Gaia, que culmina en un castell de focs.

Acabat l’espectacle i com a fi de festa, els Balls de foc del Terrazel participen en un correfoc, que s'inicia a la Plaça del Terrazel i segueix pels carrers de la vila. 

22870865909_b349f8c5f4_o.jpg
22611865713_dab5958b11_o.jpg
_DSC5403.jpg
_DSC5638.jpg
bottom of page