L'EVOLUCIÓ DE LA FESTA

Pocs mesos després de ser ideada, el 10 d’agost de 1990, és va celebrar la primera representació de l’espectacle. Sant Llorenç d’Hortons adquiria per primera vegada acte festiu de carrer propi a la Festa Major. El projecte es va anar realitzant durant els següents deu anys incorporant nous elements, escenes, músiques o artificis de foc. L’any 1995 adopta el nom Terrazel, és a dir, amor o zel per la terra.

 

Seguint el guió original, els components més primitius d’El Terrazel són el cor de Llefres i el Malaganya (1990), i els Llambrants i el Llengot (1991). Paton Soler va composar les primeres músiques electròniques per a l’espectacle el 1991. El bestiari de foc es va completar amb l’Unicorn (1993). L’any 1994 es va introduir l’acordió diatònic amb dos arranjaments de temes de Paton Soler, el Ball dels Follets, per al nou grup dels Follets, i el Vals de Gegants. Amadeu Ferré, director del Taller i primer director d’escena, va rebre l’encàrrec de construir els gegants La Mare Terra (1994) i El Sol (1995). L’any 1995 es completa la parella de gegants i apareix una nova comparsa de nans infantils, Els Mesos de l’Any. Per a acompanyar els balls que formaran el entremesos es van constituir el primer grup de gralles i tabal, que interpretarien noves composicions com l’Obertura, El Galanteig i el Ball dels Mesos de l’Any. L’any 1996 s’hi va afegir un conjunt de sis cap-grossos, Les Al·legories del Paisatge.

ORIGEN TZ.jpeg

El primer guió escrit i estructurat de l’espectacle és de 1995. El Terrazel començava a ser una obra complexa: es van idear les prèvies dels Entremesos i el Carrer de Foc; incorporava un text inicial del poeta hortonenc Ricard Garcia; neix el personatge del Buscarrons amb el seu clàssic discurs satíric i s’hi sumava el Correfoc. A partir d’una representació d’El Terrazel al Parc de la Ciutadella l’any 1997 s’hi va afegir el personatge de Gaia, amb vestuari d’Amadeu Farré, coreografia de Núria Soler, i música de Gerard Gual. 

 

En anys successius, es van introduir variacions en la posada en escena de l’espectacle i una nova música de José Luís Arguis. Des del Taller es van introduir millores com el casc del Llambrants i les ales del l’Unicorn (2000), o innovacions com l’encesa elèctrica de les maces. La darrera incorporació destacable va se la dels Arcans (2004).

22870986099_219a666e17_o.jpg

En els darrers anys, la prioritat d’El Terrazel ha estat actualitzar i renovar l’espectacle. S’han fet millores amb el vestuari, amb el disseny d’il·luminació de l’espectacle, pirotècnia nova, o inclús la incorporació d’efectes especial.

 

Una de les modificacions més importants d’aquests últims anys ha estat la música. L’any 2014 es va enregistrar una nova versió de tota la música de la primera part de l’espectacle, conservant la sonoritat tradicional però amb nous arranjaments. Actualment s’està renovant i creant una nova banda sonora per a la segona part de l’espectacle, amb un so més èpic i orquestral de la mà del basc Ander Pérez, compositor i productor de gran renom per èxits com “Dime” de Beth o “I’ll Reach You” de la pel·lícula guanyadora d’un Goya “Atrapa la Bandera”.

IMG_2329.JPG

El Terrazel ha fet dues actuacions extraordinàries a Barcelona, al Parc de la Ciutadella (1997) i a la plaça del Rei (1998). Els bestiari ha actuat en diversos llocs: Barcelona, Lisboa, Agramunt, La Granada del Penedès, Moja i l’Hospitalet de Llobregat, entre d’altres. La Colla Gegantera ha actuat en multitud de trobades a moltes viles i ciutats de Catalunya i a l’Aragó.